Yang stílusú Tai Chi

A Yang család

A Yang család ma

„A Yang stílusú Tai Chi elegáns, gondosan felépített, lazán áramló művészet.”

A Yang stílusú Tai Chi Chuan a kínai harcművészetek egyik ékköve.

 

Az alapító Yang Luchan óta nemzedékek fáradoztak a Tai Chi kutatásán, csiszolásán, fejlesztésén és terjesztésén, köztük Yang Luchan fiai, Yang Ban Hou és Yang Jian Hou, unokái, Yang Shao Hou és Yang Cheng Fu, valamint dédunokái, Yang Zhen Ming, Yang Zhen Ji, Yang Zhen Duo, és Yang Zhen Guo.

 A Yang stílus így vált egy elegáns, gondosan felépített, lazán áramló művészetté, miközben megőrizte a harci értékét is. Emellett nagyszerű módja az egészség megerősítésének és a betegségek gyógyításának.

A Tai Chi Chuant emberek tízmilliói szeretik és gyakorolják, elősegítve az elterjedését világszerte. Az egyik legnépszerűbb kínai harcművészetként örökérvényű a hozzájárulása az emberiség jólétéhez és egészségéhez.

Yang család – Tai Chi a kezdetektől

„A mester látta, hogy Yang Lu Chan szándéka őszinte és lelkesen tanul.”

Yang Lu Chan

 

Yang Fu Kui, más néven Yang Lu Chan (a Lu szót kétféle írásjeggyel szokták átírni) 1799-ben született és 1872-ben hunyt el.

Yang Lu Chan családja Hebei tartomány Guangping prefektúrájából, Yongnianből származik, és meglehetős szegénységben éltek. Gyermekkorában elkísérte apját a rizsföldekre dolgozni, fiatalemberként pedig sokféle munkába belekóstolt. Többek között dolgozott a Tai He Tang kínai gyógynövényüzletben Yongnian város nyugati végében, amelyet a Chen falubeli (Henan tartomány, Huaiqing prefektúra, Wen megye) Chen De Hu alapított.

A fiatal Yang Lu Chan imádta a harcművészeteket, évekig Chang Chuant tanult.

Egy nap találkozott pár bajkeverővel, akik a gyógynövényboltba jöttek kötekedni. Az üzlet egyik munkatársa olyan harcművészeti technikákkal győzött könnyedén a csavargókon, amelyhez hasonlókat Yang még sosem látott. Ezután döntött úgy Yang, hogy a bolt vezetőjétől, Chen De Hutól tanul.

A mester látta, hogy Yang Lu Chan szándéka őszinte és lelkesen tanul, így elküldte a Chen faluba a 14. generációs mesterhez, Chen Chang Xinghoz tanulni.

„Éveken át keményen dolgozott, hogy komoly jártasságra tegyen szert a Tai Chiban, télen-nyáron gyakorolt minden egyes nap.”

Yang Cheng Fu

 

Yang Zhao Qing, más néven Cheng Fu, avagy a harmadik fiú, 1883-tól 1936-ig élt.

Fiatal korában kezdett tanulni az apjától. Éveken át keményen dolgozott, hogy komoly jártasságra tegyen szert a Tai Chiban, télen-nyáron gyakorolt minden egyes nap. Végül ünnepelt és hírneves harcművész lett.

Yang Cheng Fu, annak érdekében, hogy a társadalom változó elvárásainak megfeleljen, elkezdte átalakítani apja középső stílusát. Évek alatt kialakította a nagy stílust, ami ma a Yang Tai Chi legismertebb irányzata.

A nagy formájú Tai Chi, amit a mester idős korában tanított, nyitott, széles, egyszerű és közvetlen mozdulatokból áll. A testtartás összeszedett és pontos, mindvégig egyenletes marad a mozgásban. A mozdulatok elegánsak, áramlóak, egyenletes sebességűek. Egyesítik a keményt és a lágyat, a könnyűt és a nehezet.

Mindezek a jellemzők teszik az irányzatot a Yang stílusú Tai Chi Chuan legelismertebb képviselőjévé, és szolgálnak mintául a stílust tanulók számára.

A Yang mester által létrehozott formát magas, közepes és alacsony állásban is végre lehet hajtani, így a nehézség a gyakorló képességétől, adottságaitól és lehetőségeitől függően szabályozható.

A formában megtalálhatóak a támadás és védekezés technikái, valamint alkalmas a test megerősítésére, az egészség fejlesztésére és betegségek gyógyítására. A Tai Chi gyakorlók szeretetét és megbecsülését ekképp vívta ki.

„Jártassága a Tai Chiban a legmagasabb fokú, amit tökéletes harmóniával képes bemutatni. „

Yang Zhen Dou

 

Yang Zhen Duo 1926-ben született, 6 éves korában kezdett Tai Chit tanulni apjától és bátyjaitól.

Kitartóan gyakorolt és alapos kutatásokat végzett, így végül képes volt a Tai Chi esszenciáját megragadni.

Jártassága a Tai Chiban a legmagasabb fokú, amit tökéletes harmóniával képes bemutatni. Természetét tekintve türelmes, kedves, figyelmes, egyenes és nyílt.

Türelmesen, gondosan, lelkiismeretesen és aprólékosan tanít. Szerény és visszafogott, mint az apja, a Yang stílust gyakorlók szeretetének és megbecsülésének örvend szerte a világon. Zhen Duo továbbviszi ősei hagyatékát, a Tai Chi terjesztésének és népszerűsítésének szenteli minden idejét.

A 60-as évek eleje óta Taiyuanben, Shanxi tartományban él és tanít Tai Chit. 1982-ben megalapította a Shanxi Tartományi Yang Stílusú Tai Chi Chuan Szövetséget, mely a tartományon belül is több tízezer tagot számlál.

Számos alkalommal hívták Amerikába, Franciaországba, Olaszországban Németországba, Angliába, Svédországba, Kanadába, Brazíliába, Szingapúrba és sok más országba tanítani és szemináriumot tartani.

Yang Zhen Duo személyisége és tudása hatást gyakorolt külföldön és hazájában egyaránt, így segítve a Yang stílusú Tai Chi Chuan terjedését és a baráti kötelékek erősödését Kína és a külhoniak között.

„Jártassága megkérdőjelezhetetlen. Mozgásában tökéletesen összekapcsolódik a lágy a keménnyel, az érzék a finomsággal, a visszafogottság a megnyilvánulással.”

Yang Jun

 

Yang Jun mester 1968-ban született Taiyuanben, a Yang stílusú Tai Chi Chuan 6. generációjának tagja. Yang Dao Fang fiaként, Yang Zhen Duo mester unokájaként Yang Jun a családi hagyomány örököse és továbbvivője.

Yang Jun 5 évesen kezdte tanulmányait Yang Zhen Duo keze alatt. Mestere a pusztakezes, szablya és kardformának, a lökő kezeknek, és a Tai Chi sok más módszerének.

1982-ben Yang Zhen Duo mesterrel Szingapúrba utaztak tanítani, és az idős mester azóta mindenhová magával viszi. Mostanra, húsz év tapasztalattal és szemináriumok tucatjaival a háta mögött szerte a világon, Yang Jun maga is mesterré vált.

Jártassága megkérdőjelezhetetlen. Mozgásában tökéletesen összekapcsolódik a lágy a keménnyel, az érzék a finomsággal, a visszafogottság a megnyilvánulással.

1995 óta Yang Jun a Shanxi Tartományi Yang Stílusú Tai Chi Chuan Szövetség helyettes oktatási igazgatója, mely 30 000 tagot számlál csupán a központnak otthont adó városban. 1998 októberében Yang Jun létrehozta a Nemzetközi Szövetséget, melynek azóta is elnöki posztját tölti be. 1999 augusztusában Yang Jun Seattle-be költözött feleségével, Fang Honggal, hogy hivatalosan is dolgozhasson a Nemzetközi Szövetség megerősítésén, és létrehozzon egy iskolát Seattle-ben. Yang Jun az első a Yang család történetében, aki külföldön él.

Yang Jun mester a Shanxi Egyetemen diplomázott testnevelésből 1989-ben. 1995-ben a Kínai WuShu Akadémia híres WuShu mesternek ismerte el Shanxi tartományban. 1996-ban megkapta a legmagasabb szintű országos bírói fokozatot, és az 1998-as kínai országos Tai Chi Chuan verseny főbírája volt.

Yangfamilytaichi.com

Tudj meg többet a Yang stílusú Tai Chi-ról a nemzetközi oldalon.

Facebook: Yangfamilytaichi

Nemzetközi oldal: aktuális hírek, események, szemináriumok.

Youtube: Yangfamilytaichi

Oktató videók, bemutató videók, tudásanyagok.