Vadas Mihály

Yang Yajian

A Yang Family Tai Chi Chuan magyarországi instruktora
A magyarországi Yang Family Tai Chi Chuan iskola alapítója

A Színház és Filmművészeti Főiskola Tv – rendező szakán diplomázott. Több mint 30 évet dolgozott főleg a Magyar Televízióban, mint rendező, producer, főszerkesztő, programigazgató. Tai Chi – t több mint 35 éve tanul és tanít.

„Hogy hogyan kezdődött? Nem tudom. Mindig is a tai chi – t kerestem, a tai chi érdekelt. Talán egy előző életből hoztam? Nem tudom.”

Az elmúlt évek, évtizedek alatt több ezer főt oktatott. Sokakat inspirált saját tai chi útjuk megtalálásában. Több szemináriumot, nemzetközi szemináriumot, edzőtábort vezetett Magyarországon és külföldön.

Több könyvet publikált, számtalan újságcikket írt, rengeteg interjút adott, szerepelt különböző tv műsorokban. Több oktató videót készített. Megszervezte és létrehozta a Tai Chi Fesztiválokat Magyarországon, részt vett a tai chi versenyek lökő – kéz kategóriáinak bevezetésében, és aktívan versenyzett.

Versenyek, bajnokságok

 

Hazai versenyeken, Magyar Bajnokságokon, OB – n több mint 24 első helyezést, Európa Bajnokságokon 1 első, 3 második és 4 harmadik helyet, Európa Kupán 3 első és 1 harmadik, Világ Kupán 5 első, 2 második, 5 harmadik helyet, Világ Bajnokságokon 1 első, 1 második, 3 harmadik helyet, nemzetközi versenyeken 7 első, 4 második helyet szerezett.

2001 – ben a Magyar Kung Fu Szakszövetség az év sportolójának választotta. Tanítványai hazai és nemzetközi versenyeken több mint 300 érmet nyertek.

„Több évtizede tanulok, tanítok és kutatok egy kínai művészetet, és ez a Tai Chi, ami az általam ismert rendszerek közül egyben a leghatékonyabb egészségmegőrző, betegségmegelőző és személyiségfejlesztő módszer is. A harmónia az egyensúly, az energiák kiegyenlítésének leghatásosabb módszere. Pozitívra hangol és felemel.”

Mesterek

 

Mesterei között világszerte ismert és méltán elismert neveket találunk.

Vadas Mihály mesterei

Yang Yun

Yang Jun nagymester 1968-ban született Taiyuanben, a Yang stílusú Tai Chi Chuan 6. generációjának tagja. Yang Dao Fang fiaként, Yang Zhen Duo mester unokájaként Yang Jun a családi hagyomány örököse és továbbvivője.

Yang Jun 5 évesen kezdte tanulmányait Yang Zhen Duo keze alatt. Mestere a pusztakezes, szablya és kardformának, a lökő kezeknek, és a Tai Chi sok más módszerének. 1982-ben Yang Zhen Duo mesterrel Szingapúrba utaztak tanítani, és az idős mester azóta mindenhová magával viszi.

Mostanra, húsz év tapasztalattal és szemináriumok tucatjaival a háta mögött szerte a világon, Yang Jun maga is mesterré vált. Jártassága megkérdőjelezhetetlen. Mozgásában tökéletesen összekapcsolódik a lágy a keménnyel, az érzék a finomsággal, a visszafogottság a megnyilvánulással.

1995 óta Yang Jun a Shanxi Tartományi Yang Stílusú Tai Chi Chuan Szövetség helyettes oktatási igazgatója, mely 30 000 tagot számlál csupán a központnak otthont adó városban. 1998 októberében Yang Jun létrehozta a Nemzetközi Szövetséget. A szövetségnek azóta is elnöki posztját tölti be. 1999 augusztusában Yang Jun Seattle-be költözött feleségével, Fang Honggal, hogy hivatalosan is dolgozhasson a Nemzetközi Szövetség megerősítésén, és létrehozzon egy iskolát Seattle-ben. Yang Jun az első a Yang család történetében, aki külföldön él.

Yang Jun mester a Shanxi Egyetemen diplomázott testnevelésből 1989-ben. 1995-ben a Kínai WuShu Akadémia híres WuShu mesternek ismerte el Shanxi tartományban. 1996-ban megkapta a legmagasabb szintű országos bírói fokozatot, és az 1998-as kínai országos Tai Chi Chuan verseny főbírája volt.

Dr. Yang Jwing Ming

1992 nyarán találkoztam először Dr Yang Jwing Minggel. Ő maga is elcsodálkozott, amikor a bostoni szemináriumára beállított egy magyar. Ott ültünk vagy hatvanan a teremben európaiak, amerikaiak, és büszkén mutatott be az igen csak nemzetközi mezőny előtt.

Ismerte a magyarokat, tudott 1956 – ról, értékelte a kelet-európai „küzdőszellemet”. Megemlítette, hogy talán ennek köszönhető az is, hogy a legtöbb iskolája Lengyelországban található, ahol nagyon kitartóan gyakorolnak, illetve nagyon kiváló instruktorai vannak.

Két hetet töltöttem Bostonban, és mondhatom többet tanultam a Tai Chi Chuanról -ról mint addig bármikor. Ami a legérdekesebb volt számomra, az a mester nyitott személyisége. Nem volt titok, minden feltett kérdésre válaszolt, röviden, logikusan, világos, közérthető stílusban. Felrajzolta, értelmezte a Tai Chi Chuan alapelveit.

Bemutatta, gyakorolta velünk az alaptechnikákat, segített megtapasztalni a megfelelő „érzeteket”. Ha már kellően elfáradt a csapat, akkor a szünetek közben tanulságos történeteket mesélt. Lényéből vidámság és szeretet áradt. Jól beszélt angolul, és „vevő” volt a humorra. Jó értelemben keveredett benne kelet és nyugat.

A kínai harcművészetek és oktatás tradicionális hagyománya, a minden újra nyitott, kutatószellemű „amerikai – mérnöki”látásmóddal. A kínai harcművészetek mestere, aki egyben világpolgár, sokat látott és tapasztalt utazó. Tájékozottsága, politikában, művészetekben, világlátása, filozófiája, személyes példája, hatalmas tudása lenyűgöző, energiája kifogyhatatlan. Fiatal, mégis szinte élő legenda.

A legnagyobbak között tartják számon. Tai Chi Chin Na könyvéhez, ami önmagában unikum a müfajban Li Mao Ching nagymester, Jou Tsung Hwa nagymester, Liang Shou Yu mester írnak méltatást. A legnagyobb mesterek barátja, ismerőse Benjamin Pang Jeng Lo – n át T.T. Liangig. Tung Tsai Liang, Yang Lu Chan-hoz, a Yang stilus egyik legnagyobb mesteréhez hasonlítja. De minden további helyett álljon itt „hivatalos” életrejza.

Yang Jwing Ming 1946 augusztus 11 – én születet Taiwanon. 15 éves korában kezdet Shaolin Fehér Daru Kung Fu – t tanulni Cheng Gin Gsao mestertől. Chen Gin Gsao szintén 15 éves korában kezdett Shaolin Fehér Daru kung fut tanulni Jin Shao Feng mestertől és 23 éven át volt tanítványa, egészen Jin mester haláláig.

Yang Jwing Ming 13 év tanulás után elismert szakértőjévé vált a Fehér Daru harcművészetének beleértve a szabadkezes küzdelmet és a különböző fegyverek, szablya, bot, lándzsa, két rövid bot, használatát is.

Cheng Gin Gsao mestertől elsajátította a Fehér Daru Chi Kungot, a Chin Na művészetét, a Tui Na és Dian Xue masszázsokat, és különböző gyógynövényes kezeléseket is. 16 éves korában Yang Jwing Ming, Kao Tao mester vezetésével kezdett Yang stílusú Tai Chi Chuant tanulni.

Kao Tao mestertől tanultak után tovább folytatta Tai Chi Chuan tanulmányait más híres mesterek segítségével. Többek között Taipeiben Li Mao Ching mester és Wilson Chen mester tanítványaként. Li mester a Tai Chi Chuan – t a híres Han Chin Tang mestertől tanulta, míg Chen mester Chang Xiang San mester tanítványa volt. Yang Jwing Ming mesterévé vált a Tai Chi Chuan pusztakezes harcművészetének, a lökö – kezek gyakorlatainak, a páros küzdelmi formának, a Tai Chi kardnak és szablyának, valamint a Tai Chi Chi Kungnak.

Tizennyolc éves korában a taipei Tamakang Főiskolán tanult fizikát. Ebben az időben kezdte meg tradicionális Shaolin Hosszú Ököl Kung Fu tanulmányait Li Mao Ching mester vezetésével. 1971 ben Master in Science fokozattal elvégezte a National Taiwan University fizika szakát, majd 1971 – 1972 ben a kínai légierőnél szolgált, ahol harcművészetet oktatott. 1974-ben Yang Jwing Ming az Egyesült államokba utazott és beiratkozott a Purdue University gépészmérnöki karára.

Néhány tanítványával megalapította a Purdue University Kung Fu Research Clubot és Tai Chi Chuan tanfolyamokat tartott az egyetem megbízásából. 1978 – ban szerezte meg doktori címét. 1980 – tól a Texsas Instrumentsnél dolgozott. Itt Houstonban alapította meg a Yang’s Shaolin Kung Fu Academy – t, amelynek vezetését tanítvány Jeffrey Bolt vette át miután Yang Jwing Ming Bostonba költözött. 1982 október 1 – én Dr Yang megalapította a Yang’s Martial Arta Academy -t /YMAA/ 1998 -tól feladva mérnöki állását Yang mester a kínai harcművészetek tanításával, kutatásával foglakozik.

Elmélyülten tanulmányozza a Chi Kung, a Tai Chi Chuan művészetét és tudását számos előadáson, szemináriumon adja át tanítványainak a világ több országában is, így például Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Angliában, Írországban, Portugáliában, Svájcban, Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dél – Afrikában, Szaúd – Arábiában és Magyarországon.

1986 óta a YMAA nemzetközi szervezetté vált, amelynek ma több mint 40 iskolája van, szeret a világban Dél – Amerikától Kanadáig, Dél – Afrikától Magyarországig. Dr Yang Jwing Ming ismert és elismert szerzője több mint 30 a harcművészetekkel és qigongal foglalkozó könyvnek, illetve több mint 40 videónak, dvd – nek. /Magyarországon is több könyve jelent meg a „Mesterek és harci művészetek” sorozatban./

Sam Chin ( Chin Fan-Siong )
I – Liq – Chuan

A stílust apja, Chin Lik Keong alapította. Chin Lik Keong Lee Kam Chow mestertől tanulta a művészetet, amelyet korábban Feng Yang Chuan-nak, illetve Liew Mun Pai-nak neveztek. A rendszer a Wudang – hegységből származik, titkos harcművészetként egy nomád népcsoporton belül örökítették és fejlesztették tovább. Ez a rendszer védelmezte vándorlásai során a csoportot.

Legmagasabb szinten csak a vezető család tagjai örökölték a tudást. Ez a belső harcművészet ötvözi a Baguazhang, Xingyiquan és Taijiquan elemeket, léglényegüket tartalmazza, jól kipróbált igen hatékony rendszer. Főleg Taiji és Chan / Zen alapokon nyugszik, és a yin – yang elmélet megértésén. A tudat, a figyelem használata elsődleges. A felébredés és a harmónia művészete.

Sam Chin mester több lökő – kéz verseny győztese, még nem akadt legyőzőre, pedig jó néhány mesterrel volt alkalma összehasonlítani tudását. Többször alkalmam volt kipróbálni, villámgyorsan billent ki, lök el, szinte esélyt sem hagyva az ellenfelének, és mindez bármilyen meglepő nem fizikai szinten történik – dacára a fizikai kontaktusnak.

Guo Gui Zhi nagymester
Yi Quan ( I – Chuan )

Amikor megismertem, a hetvenedik életéve felé közeledő mester hihetetlen erővel rendelkezett. Több tartományi és országos versenyt nyert Kínában, küzdelemben, de ahányszor csak összemérte erejét másokkal, mindig győzelmet aratott.

Többféle harcművészetet tanult: Chang – quan, Jingan – quan, Wu -, Sun -stílusú Taijiquan, Yi Quan. Tanult a híres és legyőzhetetlen Yi Quan mestertől és stílusalapítótól Wang Xiang Zhai-tól, majd Yu Yong Nian mestertől, valamint Yao Zonxun mestertől is.

„Tisztelt nagy tudású mestereim türelmes oktatása révén a Yi Quan (Da –cheng- quan) stílusú harcművészet velejét is elsajátíthattam, megértettem, hogy ez nem csak a harcművészetben értékes tudás, hanem gyógyító és betegségmegelőző hatása is páratlan.” – mondja Guo mester. Hozzá kell tennem, hogy ez valóban így van, elsősorban a fa-állás – Zhan Zhuang – meditáció miatt, amely a rendszer egyik alapgyakorlata, és amelyet lehetőségem volt vezetésével elsajátítani.

Ez, illetve ezek a gyakorlatok hihetetlen módon összehangolják a személyiség minden elemét, ha helyesen végezzük őket, fantasztikus dolgokkal ajándékoznak meg. Példa erre Guo mester, akinek az egyik párizsi szemináriumán volt alkalmam látni és kipróbálni küzdelmi képességét. Senki nem tudott vele szemben megállni, pillanatok alatt az ellenfél mellett termett és onnantól csak „repkedtek” az emberek. Egy-egy látszólag finom és laza ütését néha napokig hevertük ki, én magam is többször „másztam” le a falról egy – egy lökése után.

Howard Choy
Yang – és Chen stílusú Taijiquan, Lohan Qigong

Lohan Qigong, Choy Lee Fut Kung Fu és Taijiquan oktató, emellett ismert Feng Shui építész. Vezetője a Sidney-i Taiji és Qigong Centre-nek. Yang stílusú Taijiquant Yang Chen – Fu fiától, Yang Sau Chung-tól tanult, Chen stílusú taijit Chen Xiaowang – tól tanul, több mint 30 évi oktatói tapasztalattal rendelkezik.

Taijiról, qi gongról és Feng Shuiról szóló könyvei, videó ismertek a világban. Vele Lengyelországban egy versenyen ismerkedtem meg. Igazi taiji mester, mosolygós, jó kedélyű, nyugodt, tudása mély és alapos. Izgalmas beszélgetéseink és levelezéseink, speciális látásmódja sokat segítettek abban, hogy elmélyítsem ismereteimet.

Han Kui Yuan
Xinyi Hunyuan Chen Shi Taijiquan

Han Kuiyuan – Chen Taijiquan és Qigong mester – 1948-ban Pekingben született. A harcművészetet családi körben kezdte el tanulni. Első mestere nagyapja Han Hongbing, aki korának híres harcművésze és testőre volt, s mestere a Phao Chui és a Wu Taijiquan stílusoknak is.

Nagyapja halálát közvetően az édesapja tanította tovább, aki főleg a Shaolin irányzatban volt jártas. Édesapja emellett kínai operát tanult, s harcművészeti jártasságának is köszönhetően nagy elismerésre tett szert művészetével. Han Kuiyuan tíz évig tanult apjától, s ezalatt magas szinten sajátította el a Phao Chui-t. Egy alkalommal, amikor egy nagy hordót vitt a vállán egy rossz mozdulatnál megsérült, s ez lehetetlenné tette számára a további gyakorlást.

Apjának egy régi jó barátja, aki hagyományos kínai orvoslással foglalkozott, felajánlotta, hogy bemutatja valakinek, aki tudna segíteni. Han Kuiyuan megragadva a lehetőséget, elment a baráttal egy parkba, ahol abban az időben Tian Xiuchen mester tanított. Ő volt Chen Fake nagymester egyik legkiválóbb tanítványa.

Han Kuiyuan-t lenyűgözte Tian mester tudása és személyisége, s a barát ajánlásával élve, elkezdte a gyakorlást a gyógyulás reményében. Három évnyi szorgalmas gyakorlás után minden panasza elmúlt, s ettől fellelkesülve még több energiát fektetett a gyakorlásba. Tian mester látva szorgalmát és elhivatottságát, tanítványául fogadta, és ettől kezdve mélyebben, alaposabban foglalkozott vele. A legjobb tanítványok közé tartozott.

Versenyezni és oktatni kezdett, ily módon öregbítette mestere jó hírét. Tian Xiuchen 1984-es halála után, Chen Fake egy másik híres tanítványánál, Feng Zhiqiang -nál folytatta tanulmányait. Feng mester viszonylag rövid idő után fogadott tanítványi rangra emelte Han Kuiyuan-t, akinek ez új lehetőségeket nyitott a harcművészeti ismereteinek elmélyítésében. Összesen tizenhét évig tanult Feng Zhiqiang-nál, emellett önállóan tanított és népszerűsítette a Chen Taijiquan-t. Han mesternek több mint húsz éves tanítás során, mindössze négy fogadott tanítványa lett Pekingben.

Han Kuiyuan 1997-óta él Magyarországon, Chen Taijiquan-t és Qigong-ot tanít, valamint hagyományos kínai gyógymódokkal foglakozik. 2001 őszén létrehozta a Magyarországi Chen Stílusú Xinyi Hunyuan Taijiquan Egyesület-et.

Han Kui Yuan a Pekingi Wushu Szövetség Chenshi Taijiquan Kutatóintézetének tagja, a Chenshi Taijiquan 19. generációs mestere, a Xinyi Hunyuan Qigong 2. generációsmestere.

Számomra egyszerűsége, közvetlensége, mély és alapos tudása, megbízhatósága, taiji szeretete példaértékű. Örülök, hogy több évig volt szerencsém tőle tanulni.

Duan Zhichao

2002 nyarán ismerhettem meg Duan mestert és több éven át tanulhattam tőle. Duan mester nagyon magas színvonalon jártas a taiji minden ágában, irányításával tradicionális és modern, pusztakezes és fegyveres formákat, alap és páros gyakorlatokat, lökő – kéz gyakorlatokat, de ugyan úgy kalligráfiát és tea szertartást is tanulhatunk. Kiváló, nagy tapasztalatú oktató. Bemutatói „elképesztők”. Vezetésével 2004 – ben megalakult a Magyar Taiji Kulturális Központ, amely feladatának tekinti a taiji művészetének elterjesztését.

Duan Zhi Chao 1976 – ban születet, Kína Shandong tartományában.
1997 júliusban végzett a kínai Zhengzhou Egyetemen, 2002 júliusában B.A. fokozatot kapott pedagógia szakon. Kínai modern harcművészet (wushu) szaksportolója, wushu fokozatokban a legmagasabb szinten van
Kínai Song Shan Shaolin Templom 32. generációs világi tanítványa.
1987-1990 között kínai Shandong tartományi wushu válogatott tagja.
1990-1993 között kínai Songshen Shaolin Templom harcos papok tagja.
1990-2002 között kínai He Nan tartományi wushu válogatott tagja és edzője.

1996-tól máig Kínai Song Shan Shaolin Templom Chan – buddhizmus wushu iskolának főedzője 1997-től máig kínai Shan Dong tartomány Song Jiang wushu iskola főedzője.
Főbb versenyeredményei:

1989-1991 Három éven keresztül Shan Dong tartományi wushu versenyen a pusztakezes, fegyveres, tradicionális pusztakezes, és tradíciós fegyveres versenyen összetett bajnok volt
1989-ban országos bajnok.
1993-ban kínai nemzetközi Shaolin harcművészeti ünnepségen a „kiváló harcos” nevet kapta
1995-ben kínai „Song Jiang Kupa” nemzetközi versenyen bajnoki címet szerzett.
1996-1999-ben országos versenyeken első helyezés.

Mantak Chia

Mantak Chia 1944-ben Thaiföldön született kínai szülők gyermekeként. Hatéves korában tanulta meg buddhista szerzetesektől, hogyan kell ülve „lecsendesíteni az elmét”. Még gimnazista korában elsajátította a hagyományos thai-bokszot. Később Tai Chi Chuant tanult Lu mestertől, aki hamarosan megismertette vele az Aikido-t, a jógát és a Tai Chi magasabb szintjeit is.

Évekkel később, amikor hongkongi tanulmányai során kiemelkedő eredményeket ért el atlétikában, egyik idosebb osztálytársa bemutatta őt első ezoterikus tanítójának és taoista mesterének, Yi Eng (I Yun) mesternek. Ettől fogva kezdte Chia mester igazán komolyan tanulmányozni a taoista életmódot.

Megtanulta az energiakeringetést a Mikrokozmikus Pályán, illetve az Öt Elem Fúziójának segítségével megnyitni a hat különleges energiavezetéket (a kínai akupunktúra, illetve vele összhangban a taoista hagyomány összesen nyolc különleges meridiánt ismer, ebből kettő – a kormányzó és a befogadó – összekapcsolása alkotja a „Mikrokozmikus Pálya” vagy „Kis Égi Kör” néven ismert energetikai egységet.)

Tovább tanulmányozta a Belső Alkímiát, megtanulta a Kan és Li (Víz és Tűz) Általi Megvilágosodást, az Öt Érzékszerv Lepecsételését, az Ég és a Föld Kongresszusát, illetve az Ég és az Ember Újraegyesítését. Yi Eng mester hatalmazta fel, hogy tanítson és gyógyítson.

Mantak Chia húszas éveiben Meugi mesternél tanult Szingapúrban, aki a Kundalinit, a Taoista Jógát és a Buddha Tenyeret oktatta neki. Hamarosan képessé vált arra, hogy megtisztítsa saját testét az energia áramlását akadályozó blokkoktól. Megtanulta az életerő kiáramoltatását kezein keresztül, és kezelhette Meugi mester betegeit. Ezután megtanulta a Chi Nei Tsangot is Dr. Mui Yimwattanától, Thaiföldön.

Késobb Cheng Yao Lun mester tanítványa lett, aki a Belső Erő Shaolin Módszerét oktatta neki. Elsajátította a szigorúan titkos Csontvelő Nei Kung néven emlegetett gyakorlatot, amely a szervek, a mirigyek és a csontvelő fejlesztésére szolgál, illetve az Ínerősítő és -átalakító gyakorlatokat. Cheng Yao Lun mester rendszere ötvözte a thai-bokszot és a Kung-Fu-t.

Ezzel egy időben Chia mester Pan Yu mesternél is tanult, akinek rendszere kombinálta a taoista, a buddhista és a zen tanításokat. Pan Yu mester megtanította a férfiak és nők közötti Yin és Yang erők cseréjére, illetve az Acéltest kifejlesztésére is. Annak érdekében, hogy jobban megérthesse a gyógyító energia hátterében meghúzódó mechanizmusokat, Chia mester két évig tanulmányozta a nyugati anatómiát és az orvostudományt.

Taoista tudását egyéb tanulmányaival kibővítve Chia mester elkezdte tanítani az Egyetemes Tao Rendszerét. Végül más instruktorokat is kiképzett e tudás terjesztésére, és megalapította a Természetes Gyógyító Központot Thaiföldön. Öt évvel később New Yorkba költözött, ahol 1979-ben megnyitotta az Egyetemes Tao Központot. Amerikában töltött évei során folytatta a Tai Chi Wu rendszerének tanulmányozását Edward Yee mesternél, New Yorkban.

Azóta Chia mester tanítványok tízezreit oktatta világszerte, 1500 instruktort és gyakorlót képzett ki, és látott el bizonyítvánnyal. Élő Tao központok, Chi Nei Tsang intézetek, Kozmikus Gyógyító Fórumok és Halhatatlan Tao Hegyi Szentélyek nyíltak meg Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is.

1994-ben Chia mester visszaköltözött Thaiföldre, Chiang-Mai-tol 25 kilométernyire, ahol nekilátott a Tao Garden és az Egyetemes Tao Oktató Központ felépítésének.

Chia mester kedves, barátságos és segítőkész ember, aki elsősorban tanítónak tartja magát. Szókimondó és gyakorlatias szellemben mutatja be az Egyetemes Tao Rendszert, miközben folyamatosan bővíti tudását, és fejleszti oktatási módszereit.

Chia mester becslése szerint harmincöt könyvre lesz szükség a teljes Egyetemes Tao rendszer bemutatásához. 1990 júniusában Chia mesternek a Kínai Orvoslás és Chi Kung Nemzetközi Kongresszusa „Az Év Chi Kung Mestere” címet adományozta. Ő nyerte el elsőként ezt az évenként átadásra kerülő díjat.

2000 decemberében a Taoista Egészségkert és az Egyetemes Tao Központ két meditációs csarnokkal, két nyitott, egyszerű Chi Wang-pavilonnal, az épületben elhelyezett Tai Chi, Tao Yin és Chi Nei Tsang Csarnokkal, Tai Chi Természetes úszómedencével, teljes Taoista Könyvtárral rendelkező Pakua Kommunikációs Központtal, Nemzetközi Világklasszis Súlyemelő Csarnokkal és nyolc teljes udvari pihenőépülettel egészült ki.

2002 februárjában a Halhatatlan Tao gyakorlatait első ízben mutatták be a Sötét Kamra gyakorlat segítségével a Tao Gardenben, tökéletes környezeti feltételeket teremtve a magasabb szintű taoista gyakorlatokhoz.

 

Tapasztalatszerzése során a tai chi művészetének különböző aspektusait tanulmányozta. A tradicionális átadás és hagyomány ugyan úgy érdekeli, mint a fegyverek használata, az állómeditációk, a páros gyakorlatok, vagy a művészet mélysége, filozófiai, metafizikai háttere, alkalmazhatósága, működése.

2007 óta a Yang Family Tai Chi rendszerét tanulmányozza és tanítja. 2017 óta Yang Jun Mester fogadott tanítványa.

A tai chi mellett fő tevékenysége kelet és nyugat hagyományait, eredményeit ötvözve egy olyan gyakorlati módszer kidolgozása, amely a legkorszerűbb módon segít a 21. század emberének a személyiségintegrációban, a helyes kapcsolatok kialakításában, a megfelelő tapasztalatok, a „saját élmény” megszerzésében, a harmónia és egyensúly megtalálásában, a teljesség megélésében.